Kalle Baah är:

 

Pelle
Pelle Johansson

Sång, gitarr

Janne
Janne Karlsson

Trummor, sång

Jonte
Jonas Jalkemo

Bas

Peter
Peter Gerdin

Keyboards och sång

Jojje
Johan Dahlén

Sax och sång

Jörgen
Jörgen Carlsson

Trombon

Allan
Allan Reunanen

Percussion

divider


Kalle Baah group

Hur kommer det sig att ett gäng ungdomar tog sig hela vägen från svinkalla Sverige över atlanten till Jamaica och tillbaka ?

På den här tiden i Sverige, på mitten av 70-talet var det väldigt sällsynt med reggae i landet. Det fanns väl en och annan ska låt på topp listorna typ "My boy lollipop" men rocksteadyn och den tidiga reggaen var fortfarande exklusiv även för de som importerade sin musik direkt från Jamaica och England.

Janne Karlsson hade på den här tiden för vana att ratta in en radio station vid namn "Radio Luxenburg" på nätterna innan han gick till sängs. Vissa nätter när han var för trött att sitta uppe och lyssna spelade han in programmet istället och lyssnade på det när han vaknade till liv. På så vis kunde han starta dagen med 45 minuters ny musik. Det var under en av dessa inspelningar han hittade en låt med ett sound som han aldrig hört förut. Han kände varken igen låten eller artisten i fråga. Låten var "She's Gone" med Bob Marley. Han köpte genast singeln och spelade upp låten för Pelle Johansson, detta i sin tur förändrade både bandet och deras medlemmars liv för all framtid, och ingenting blev sig längre likt i det lilla samhället Skärblacka där de växte upp.

Dom startade sitt första band redan i 5:e klass. Bara 11 år gamla satt de på skolgården vid Mosstorpsskolan i Skärblacka och skrev texter och beslutade vem som skulle spela vad. Nu 1978 var det endast 3 medlemmar och bandet bestod av

Jocke Salinder - bas
Janne Karlsson - trummor
Pelle Johansson - sång och gitarr

Dom startade sitt första band "Rockuz" vilket i början var ett rent garageband, man övade hemma med ett trummset bestående av hinkar, burkar och i stort sett allt som kunde skapa ett ljud.

Efter ett par år av hårt arbete och stor support från sina föräldrar kunde de äntligen köpa instrument och skapa sitt första "riktiga" band, forfarande under namnet "Rockuz".

Dom började spela på skoldanser och efter att ha startat med endast en låt på repoartuaren avanserade dom snabbt till hela 3 låtar !

Nu hade bandet vuxit till 4 medlemmar och bestod av:

Jocke Salinder - bas
Janne Karlsson - trummor
Pelle Johansson - sång och gitarr
Mats Nilsson - gitarr

Rockuz fortsatte att spela eget material varvat med pop och rock covers. det var när de kom upp i högstadiet som de började att spela reggae, mestadels Bob Marley covers men även mycket eget material.

Deras absolut första reggaelåt var skriven av Pelle Johansson och bar namnet "Den vita blomman".

Nu var det delade meningar i bandet om vilken slags musik de skulle spela, vilket resulterade i en salig blandning av Status Quo, Jimi Hendrix och en baktakt av reggae.

Men det tog inte länge innan deras väg var utstakad. De spelade mer och mer av reggaeanska rytmer men på sitt egna vis med en snabbare takt och med en rebellisk attityd. Nya medlemmar tillkom och Mats Nilsson slutade i bandet. 1979 ändrade Rockuz för en kort stund namnet till "Reggaenal orkestern" för att kort därefter åter igen byta namn till det nu välkända "Kalle Baah".

Bandet bestod nu av följande medlemmar:

Jocke Salinder - Bas
Janne Karlsson - trummor
Pelle Johansson - sång och gitarr
Ricky Johansson - sång och gitarr (Pelles bror, red.anm.)
Petter Rylen - kongas
Lasse "Mölle" Mölgård - orgel och sång

De hade nu även egen ljudtekniker vid namn Roine "Rundgång" Åman, och egen chaufför kallad "Svarten".

Under sina år i högstadiet startade Kalle Baah en fullkommlig reggae explosion i Skärblacka. Reggaens färger gjorde sig påminnda över allt i det lilla samhället.

Var de än spelade förföljdes bandet av en liten svans som kallade sig Kalle Baah rebellerna. Rollen för Kalle Baah som reggae ambassadörer inte bara i Skärblacka men Sverige i helhet var inte underskattad.

Bandet fann sina rötter och identitet i musiken och texterna av Bob Marley men man kopierade aldrig den jamaicanska stilen. Istället skapade man sin egen stil som reggae rebeller i Skärblacka.

 

Skärblacka med endast 5000 invånare som var helt beroende av pappersbruket där de flesta invånarna jobbade. Där de flesta var uppväxta med jante lagen där alla ska göra som de blir tillsagda och aldrig ifrågasätta sig vad de blivit beordrade.Kalle Baah fann ord och känslor i reggae musiken som gav deras liv en helt ny mening. Janne säger: - det var helt seriöst, ingen lek vi bara var reggae. Vi lyssnade på tonvis av reggae, läste texter och hade mängder av politiska diskussioner.

Krig och fred, rebeller och förtryck. Vi förde allt till diskussion och drog paraleller till vårt egna liv i Skärblacka. Dessa dagar när Kalle Baah växte upp var både musikaliskt och politiskt intensiva. De var nu älskade av alla tjejer och hatade av alla lärare. Gamla historier flyter fortfarande upp så fort någon tar sig en öl.

Kalle Baah spelade mer och mer. Man turnerade flitigt i den södra delen av landet och i Februari 1981 gjordes den första live inspelningen med bandet vilket tog plats i aulan på Mosstorpsskolan i Skärblacka. Konserten spelades in på kassett och spreds endast lokalt. Detta var deras första steg emot en större publik. Kassetten innehöll 11 låtar med titlar som:

Rädd
Starka strömmar
Reggaenalen
Kalle Baah rebellerna
Simon och Stina
På lätta moln med flera....

Det var nu Kalle Baah sakta började att kännas igen runt om i hela landet. Efter att ha ägnat mycket tid på vägarna kände fler och fler igen namnet Kalle Baah och deras live uppträdande var minst sagt uppskattat.

1982 spelade Kalle Baah in sin första singel "In Roots". Singeln innehöll 2 spår "Babylons folk" och "Våra Utslocknade Ljus". Låtar som än idag 23 år senare håller fullt ut på den svenska reggae scenen. Båda dessa spår var skrivna av Pelle Johansson som blev bandets låtskrivare till att börja med. Resten av året bestod mestadels av att arrangera festivaler ock konserter.

Tillsammans med NBF (Norsholms Befrielse Front) arrangerade man ett flertal konserter och även en musik festival i landets huvudstad.

Den 11:e Maj 1981 avled reggae legenden Bob Marley och Kalle Baah arrangerade en spontan minneskonsert på bakgården av Sågvägen i Skärblacka. Kalle Baah hade nu skapat vad som skulle bli känt i hela världen, en helt egen mix av Jamaicanska rytmer och svenska melodier.

1983 spelade bandet in sin andra vinyl singel med spåren "Flush I Down The Drain" och "Fel På Ditt Spel".

Följande år blev Kalle Baah del av en ny musik revolution i Skärblacka då man hjälpte till att starta musikföreningen Blacka Musik. Cirka 15 band startade föreningen varav 10 var reggaeband.

Blacka Musik startade ett unikt tillfälle för undomar att lära sig spela instrument och göra musik tillsammans. Blacka Musik arrangerade konserter, festivaler, turne'er m.m Kalle Baah har sedan starten av Blacka Musik varit en väldigt viktig drivkraft för föreningen.

Sedan deras första spontana minneskonsert för Bob Marley har traditionen förts vidare varje år av Blacka Musik och man arrangerar varje år så nära den 11:e Maj som möjligt en minneskonsert i Folkets Hus i Skärblacka då hela dagen fylls av musik både utomhus och senare på kvällen inomhus. Minneskonserten är nu vida känd runtom i världen och gäster såsom Israel Vibrations, Culture, Michael Rose, Macka B, Bob Andy med flera har kommit långväga både från Jamaica och England för att ta del i en reggaeansk tradition. Programmet bjuder på allt från lokala reggae amatörer till Kalle Baah och andra världs artister.

Kalle Baah fortsatte att skapa sin egen stil och turne'ra genom landet Publiken växer sig sakta större och större medan Kalle Baah går in i studion för att jobba på sitt första album "Blacka Rasta". Efter deras andra singel lämnade Petter Ryle'n bandet och ersattes av Jari Pakkanen.
1985 fick bandet till slut en sologitarrist Mika Selander och en blåsare Sverker Yde'n. Bandet bestod nu av 7 medlemmar och deras första album släpptes under sommaren 1985.

Skivan var skriven av Pelle Johansson med ett undantag av 2 låtar F-13 skriven av Janne Karlsson och Skärblackas nationalsång "Blacka Rasta" skriven av Boo Cassel från NBF. Basisten Jocke Salinder spelade även tenor sax vilket skapade ett rått sound med mycke rymd. Denna uppsättning brände av mängder av spelningar under de närmsta åren och turne'rade flitigt med sin buss. Man var ute på vägarna 8 månader om året för att till slut kunna avnjuta 4 månader av den svenska sommaren innan det var dax för snö och kyla igen.

Åren gick och det var först 1987 som Kalle Baah gick igenom en stor och oväntad förvandling då Jocke och Mika startade ett disco band och flyttade till Spanien för att prova en karriär som internationella musiker och producenter. Sverker lämnade bandet för att ta in på teater skolan. Nu behövde bandet verkligen lite nytt friskt blod. Basen plockades upp av ingen mindre än Jonas Jalkemo en erkänd musiker som hade ett förflutet i många olika blacka band varav ett var Jah Nour. Sologitarren tog Anders Qvicker hand om. Anders hade tidigare spelat med Janne och Mika i deras bluesinfluerade hobbyband. Johan Dahlén tillslöt med sin tenor sax. Några år senare blev blås-kompet fullkomligt då Jörgen Carlsson och hans trombon anslöt sig till bandet. Man kan väl säga att detta var en pånyttfödelse för bandet en mera modern stil av reggae med tunga dansrytmer, mjuka melodier och heta blåsriff.

Den första skivan på 4 år kom under våren 1989 och innehöll hiten "You are my angel" som blev en riktig push för Kalle Baah. Vid släppet av nya skivan hade en ny figur dykt upp i bandet Stefan "Fernie" Fernström mera känd som "toastee" anslöt som slagverkare och toaster. Det var "Ferna" som startade toasten i bandet och hans legendariska chit chat toast på orginal versionen av "You are my angel" är fortfarande en "killer" och danshallarna blev i extas när han gjorde sin version av Bob Marleys "Natty Dread". När det var dags att spela in en ny version av "You are my angel" var "Fernie" bakom galler och Pelle fick ta över DJ-rollen på LP och CD versionen. "Fernie" kom aldrig tillbaka till bandet men dök upp vid ett antal tillfällen som gäst när bandet spelade. Kalle Baah har nu börjat sälja mängder av album och publiken växer sig starkt större med en publik i alla åldrar.

1991 kom så nästa album "Natural" som dom hade jobbat med i flera år. På detta album var det åter igen Pelle som skrev de flesta av låtarna men Anders hade sina fingrar i 3 av dem och Janne hade sin sång. Vid det här laget hade "Mölle" bytt titel från organist till ljudtekniker och Peter Gerdin började i bandet som sångare, toaster och keyboardist. Peter kom till Kalle Baah från det sjunkande skeppet vid namn "Under Våren". Vissa av låtarna på "Natural" var mixade av Dennis Bovel men mestadelen var mixat av Janne och Dante.

Vid den här tiden gick allting mycket väl för Kalle Baah. Dom sålde mycket skivor, spelade massor och många av bandets familjer började så sakta att få tillökning. Med andra ord levde man nu ett gott och rikligt liv.

4 år gick och ett nytt album var i tankarna igen. Förväntningarna var höga efter den stora succe'n med "Natural". Det vår då tanken föds att gå tillbaka till deras riktiga musikrötter "Jamaica". Så dom åkte helt sonika ner till Jamaica och spelade in sitt nya album i Tuff Gong studion med den legendariske Errol Brown som ljudtekniker.

Tre veckor på Jamaica med musik, musik och åter musik gjorde det väldigt lätt både att hitta nya låtar, spela in och producera en ny skiva. "Soon Come" höll inte enbart klassen av "Natural" utan var även ett par steg vidare på vägen. Låtskrivandet var väldigt annorlunda på "Soon Come" och Pelle fick hjälp av både Peter,Anders,Johan och Jonte. Och....visst ja....Janne hade givetvis sin traditionella sång :)

Chana Grentzelius tog hand om körsången och wailade på "Soon Come". Ett par år efter släppet av "Soon Come" var Kalle Baah tillbaka till full fart och högt tempo. När bandet så slutligen började slå ner på tempot lämnade både Anders och Bagge bandet och Allan Reunanen tog över Bagge's plats på scenen som slagverkare. Kalle Baah fortsatte att spela lite här och där men utan solo gitarist och i ett mycket långsammare tempo. Många i bandet hade fått tillökning och föredrog rollen som familjefar. Och på den vägen fortsatte det under ett par år med en spelning här och en annan spelning där.

Våren 1998 kommer Sverker Ydén tillbaka till Kalle Baah, efter att ha varit borta i 11 år tar han nu hand om sologitarren. På hösten 1999 kommer Peter Gerdin med ett nytt bidrag vilket resulterar i ett skivsläpp av singeln "Entering Zion". Återigen hade det gått 4 år sedan förra skivsläppet och efter detta försvinner Sverker Ydén åter igen.

År 1999 var det även dags för Kalle Baah att utöka sitt territorium, denna gång på mäklarfronten efter att Peter sett ett stort hus till salu vilket skulle vara perfekt för Kalle Baah. Sagt och gjort, Kalle Baah köpte huset och efter mycket jobb av medlemmarna är det numera känt som "Red Hut" där Kalle Baah har sin egna replokal, studio, möteslokal m.m.

I början av december hålls den första konserten i "Red Hut" då Stefan Sundström besöker stugan.

Året avslutades med en utomhusspelning på tyska torget i Norrköping där det var så kallt att Jögga's trombon frös ihop.

Under 2000 kör Kalle Baah vidare med spelningar runtom i landet.

2001 medverkar Kalle Baah på Uppsala's första reggaefestival tillsammans med Culture, Black Uhuru m.fl.

2003 Inleds byggandet av Kalle Baah's studio i den nya stugan. Studion invigs i Maj samma år med en inspelning av Bob Marley's "Natty Dread" med Blacka All Stars.

Blacka All Star bestod av: Kalle Baah, Gov. Andy, DJ Maximum AKA Rappa Peter, Stefan Geijer, Jonas Engblom, Janne Abrahamsson, Steffe Andersson, Magnus Wetter, Håkan Svensson, Chana Grentzelius, Tony Ellis m.fl.

I Juli tog Kalle Baah plats på scenen vid Urkultfestivalen i Näsåker, en spelning som senare sänds live på radion av P4 Live. Senare i år var det dags för ytterligare in inspelning i den nya studion då Daniel Coffee spelar in sin nya singel "No Mother Of Mine". med komp av Kalle Baah. Kalle Baah spelar åter igen med Black Uhuru, denna gång på Riddarholmsfestivalen.

2004 gör Kalle Baah åter igen en spelning med Damkören denna gång på den årliga Marley galan i Skärblacka. I år går man in i studion för att jobba på ett nytt album och singel på svenska för första gången på 20 år.

2005 spelar man återigen på Marley galan med Damkören. Kalle Baah gör en spelning på Dieselverkstaden i Nacka med Peps Person, Röda Stjärnan m.fl. I juli släpptes äntligen den första svenska inspelningen av Kalle Baah på 20 år i form av "Billie Rude Boy" en gammal Marley-låt omgjord till svenska och tillägnad bruksorten Skärblacka.